Podejście, polegające na dążeniu do zdrowego stylu życia, może prowadzić do negatywnych konsekwencji, jeśli przekroczy pewne granice. Ortoreksja to jedno z zaburzeń odżywiania, które powstaje w wyniku nadmiernego skupienia na zdrowym jedzeniu. Paulina Pawełczyk-Jabłońska, psycholog i psychodietetyk z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, wyjaśnia jak rozpoznać oraz jakie mogą być skutki ortoreksji.
Stosowanie odpowiedniej diety ma ogromne znaczenie dla naszej kondycji zdrowotnej. Wybór tego, co jemy, jest kluczowym czynnikiem wpływającym na ryzyko wielu chorób. Chociaż gotowe produkty są łatwo dostępne i wygodne, ich spożywanie może niestety narażać nas na różnego rodzaju schorzenia.
Restauracje fast food cieszą się dużą popularnością ze względu na szybką obsługę. Jednak jakość takiego „szybkiego” jedzenia często pozostawia wiele do życzenia. Gotowe posiłki to synonim żywności wysoko przetworzonej, o długim terminie ważności i zawierającej spore ilości substancji konserwujących. Nadmierne spożywanie takiego jedzenia może być szkodliwe dla zdrowia i zwiększać naszą masę ciała – wyjaśnia Pawełczyk-Jabłońska.
Na szczęście, coraz więcej osób zwraca uwagę na jakość, skład i pochodzenie spożywanych produktów. Jest to korzystny trend, jednak jak każdy inny, może przerodzić się w obsesję, a żadna obsesja nie jest zdrowa – nawet ta dotycząca zdrowego odżywiania.
„Ortoreksja to skrajne przeciwieństwo nadmiernej konsumpcji niezdrowej żywności. Jest to zaburzenie odżywiania polegające na nadmiernym skupieniu na tzw. zdrowej żywności” – mówi Pawełczyk-Jabłońska.
Zaburzenie to rozpoczyna się niewinnie. Osoba staje się bardziej dbała o jakość spożywanych produktów, zwracając uwagę na ich skład i pochodzenie. Z czasem coraz więcej czasu poświęca na czytanie etykiet i samodzielne przygotowywanie posiłków. Zajmuje się badaniem jakie substancje konserwujące zawierają różne produkty oraz jak są one przyrządzane i pakowane – tłumaczy ekspertka.
Dodaje również, że celem ortoreksyka jest przestrzeganie rygorystycznej diety opartej wyłącznie na zdrowych, nieprzetworzonych produktach. Tacka obsesja może prowadzić do natrętnych myśli i poczucia winy, kiedy nie ma wystarczająco dużo czasu na odpowiednie planowanie i przygotowywanie posiłków.