Dieta 5:2 charakteryzuje się niezwykłą prostotą, co stanowi jedną z jej najważniejszych zalet. Nie ma tu miejsca na skomplikowane instrukcje, tabele czy kalkulacje, a plan żywieniowy pozwala na dużą swobodę. Przez pięć dni w tygodniu spożywamy posiłki według naszych upodobań – ale oczywiście nie oznacza to bezmyślnego objadania się czy spożywania jedzenia niedopasowanego do prawidłowej diety.
W ramach diety 5:2, przez pięć dni tygodnia jesteśmy uprawnieni do spożywania kalorii w ilości zgodnej z normą dla naszego wieku i płci. Ważne jest tu uwzględnienie wszystkich składników odżywczych – białek, tłuszczy i węglowodanów. W dwóch pozostałych dniach tygodnia, kaloryczność naszej diety powinna wynosić jedynie 25% zalecanej normy, co dla kobiet oznacza około 500 kcal dziennie, a dla mężczyzn około 600 kcal.
Które dni wybierzemy na postne, zależy wyłącznie od nas. Nie powinny to być jednak dwa kolejne dni. W dniach postnych możemy odczuwać głód, irytację a nawet słabość. Z biegiem czasu te negatywne objawy powinny jednak ustępować, gdyż nasz organizm dostosuje się do nowego rytmu.