Obecnie nietolerancja laktozy jest zjawiskiem powszechnym, dotykającym zarówno dorosłych, jak i dzieci. W przeszłości rodzice byli zachęcani do codziennego podawania swoim pociechom mleka krowiego, będącego źródłem cennego wapnia. Jednak zawarta w nim laktoza, czyli cukier mleczny, często przynosi więcej szkód niż korzyści. Jak zatem rozwiązać ten problem?
Kwestia najcenniejszego źródła wapnia nie jest jednoznaczna i niekoniecznie musi to być mleko krowie. Szczególnie, jeżeli jest podawane w formie słodzonych napojów mlecznych, naszpikowanych barwnikami i sztucznymi konserwantami. Alternatywą mogą być roślinne zamienniki mleka krowiego, które również dostarczają organizmowi potrzebnego wapnia.
Konsumpcja standardowego mleka jest coraz bardziej dyskusyjna. Pojawia się mnóstwo publikacji podważających jego zdrowotność. Mleko sprzedawane w sklepach często znacznie różni się od tego prosto od krowy. Ponadto, wielu producentów nie dba o humanitarne warunki hodowli zwierząt.
Jako rezultat, coraz więcej świadomych konsumentów rezygnuje z mleka krowiego, jednocześnie poszukując alternatyw. Okazuje się, że doskonałym, a jednocześnie wegańskim źródłem wapnia, mogą być algi morskie. Mają one także wiele innych cennych składników, takich jak antyoksydanty, które chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Napój ryżowy z dodatkiem wapnia z alg morskich to smaczna i zdrowa alternatywa dla standardowego mleka. Można go spożywać na surowo, jako składnik ciepłego kakao czy porannej kaszki jaglanej. Co więcej, nie jest on jedyną propozycją napojów roślinnych z dodatkiem wapnia.
Zamiast ograniczać się do jednego rodzaju napoju, np. krowiego mleka, można korzystać z bogatej oferty napojów roślinnych. Uzyskuje się je praktycznie z każdego ziarna – owsa, żyta czy orkiszu. Są one dostępne zarówno w większych opakowaniach, jak i małych, przypominających popularne soki dla dzieci. Dzięki temu, nawet jeśli dziecko nie zje śniadania, będzie mogło spożyć zdrowy roślinny napój, np. kokosowy, już w szkole.
W Polsce trend spożywania napojów roślinnych jest stosunkowo nowy. Początkowo takie produkty można było znaleźć tylko w sklepach ze zdrową żywnością i najczęściej były to napoje sojowe oraz ryżowe. Jednak wzrost zapotrzebowania na te produkty spowodował pojawienie się na rynku nowych propozycji: napoju orkiszowego, owsianego czy z orzechów chufa.
Napoje te, oprócz białka, dostarczają również wielu innych cennych składników. Dlatego warto wprowadzić do swojej diety różnorodność, raz wybierając napój ryżowy, innym razem kokosowy. Takie działanie umożliwi urozmaicenie diety, zapewniając organizmowi bogactwo witamin i minerałów oraz ciekawe doznania smakowe.