Autorstwa: Rzeczywistość i fikcja dotycząca kulinarnych aspektów diety wegańskiej

Dieta wegańska, a konkretniej kuchnia wegańska, wywołuje mocne reakcje zarówno pozytywne, jak i negatywne. Jest tematem budzącym kontrowersje, z jednej strony obiektem niesnaski dla niektórych, z drugiej – absolutną koniecznością dla innych. Weganie są często przedstawiani jako czułe na los zwierząt, bezkrwawe dziwaki lub smakosze-męczennicy, którzy pozbawiają się przyjemności jedzenia tradycyjnych potraw. Zastanawiasz się, czy dieta wegańska jest odpowiednia dla Ciebie? W tym artykule rozwijamy najbardziej powszechne mity o kuchni wegańskiej!

Fakt: Kuchnia wegańska eliminuje wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego.
Jest to najistotniejszy fakt dotyczący diety wegańskiej. Na tego typu diecie nie używa się ani mięsa (co jest możliwe w diecie fleksiteriańskiej), ani jajek, produktów mlecznych czy miodu (które są dopuszczone w diecie wegetariańskiej). Weganizm skupia się na warzywach, owocach, roślinach strączkowych, grzybach, nasionach i orzechach.

Mit: Kuchnia wegańska jest bez smaku.
Dieta wegańska to kulinaria pełne smaku! Warzywa i owoce (szczególnie te sezonowe) nie potrzebują wiele, aby zadowolić nasze kubki smakowe – wystarczy dodatek dobrej jakości oleju, soli i pieprzu. Przykładem może być sałatka na bazie sałaty lodowej i rukoli, z dodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych i prażonego słonecznika, polana dressingiem z oliwy truflowej i octu winnego. Może też do tego dołączyć grillowaną fasolkę szparagową z czosnkiem i ziołami oraz chrupiący stek z kalafiora. Warto spróbować takiego zestawu!

Grzyby dają prawdziwą eksplozję smaku umami, który najczęściej kojarzy się z mięsem. Wypróbuj jednocześnie pikantne „flaczki” z boczniaków albo pierogi z farszem z pieczarek i soczewicy – nawet najbardziej zapaleni miłośnicy mięsa mogą dać się nabrać na te dania.