Działanie i wpływ produktów sojowych na zdrowie – analiza

Tematem naszej dzisiejszej rozmowy będzie soja i wytworzone z niej towary konsumpcyjne. Soja to nadzwyczaj popularna składowa diety wegetariańskiej i wegańskiej, głównie ze względu na wysoką zawartość białka – co w przypadku roślin jest zjawiskiem rzadkim. Ale soja to nie tylko bogactwo składników odżywczych, ma również dobry smak i przynosi korzyści dla zdrowia. Nie dziwi więc, że coraz częściej jest ona wybierana przez miłośników potraw mięsnych.

Warto zbliżej poznać soję – co to jest i gdzie można ją znaleźć? Dziką soję można spotkać przede wszystkim w strefie międzyzwrotnikowej oraz na północy strefy klimatu umiarkowanego. Niektóre jej gatunki są również uprawiane w Polsce. Stała się ona popularną rośliną przemysłową, z której korzyści czerpią m.in. branże spożywcza, farmaceutyczna i kosmetyczna. Z soi można uzyskać wiele wartościowych produktów takich jak lecytyna, saponiny, olej czy wspominane wcześniej białko.

Białko sojowe zawiera różne wartościowe składniki, takie jak proteiny i estrogenne izoflawony. Te ostatnie zasługują na specjalne uznanie. To właśnie dzięki nim dieta oparta na soi jest uważana za wyjątkowo zdrową. Co więcej, pomimo że fitoestrogeny izoflawonowe występują również w innych roślinach, to badania soi dostarczyły tak przekonywających wyników, że składniki z jej źródła są uznawane za bezpieczne. Na tyle bezpieczne, że są wykorzystywane nawet w produkcji żywności dla dzieci.

Związki izoflawonowe, w stężeniach fizjologicznych osiąganych dzięki diecie bogatej w produkty sojowe, powodują korzystne efekty prozdrowotne udokumentowane na poziomie klinicznym i epidemiologicznym, co predestynuje je do zastosowań profilaktycznych i terapeutycznych (G. Grynkiewicz, M. Gadzikowska).

Odpowiednio częste spożywanie potraw zawierających soję, chroni nasz organizm przed niektórymi chorobami, np. związanymi z układem krążenia czy kostnym. Osoby cierpiące na osteoporozę, czy mające problemy z prawidłowym funkcjonowaniem układu krwionośnego, powinny rozważyć wprowadzenie produktów sojowych do swojej diety.

Soja to również niskokaloryczne i łatwo przyswajalne źródło białka, idealne dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Na to dowód, białko sojowe jest też wykorzystywane w produkcji specjalistycznych odżywek służących do zwiększania efektów treningowych.

Produkty sojowe są obecnie dostępne w wielu atrakcyjnych formach. Możemy zjeść 3 główne posiłki oparte na soi i nie odczuwać monotonii. Śniadanie, obiad i kolacja – za każdym razem w innej, ale zawsze smacznej i zdrowej formie. W naszym sklepie można znaleźć napoje sojowe, sosy sojowe, jak i gotowe elementy dań obiadowych, ziarno soi, kostki sojowe, kotlety sojowe, granulat sojowy, tofu z czosnkiem, tempeh, czy soja czarna.