Biologiczne tacos z warzywami – szybki przepis inspirowany kuchnią meksykańską

Chciałbym dziś podzielić się z Wami prostym i szybkim przepisem na vege tacos, który czerpie inspirację z bogactwa smaków kuchni meksykańskiej. Zaletą tego dania jest fakt, że skorzystamy tutaj wyłącznie z produktów posiadających certyfikat BIO, a samo przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 15 minut. Dzięki zastosowaniu gotowych tortilli na bazie mąki kukurydzianej, oleju kokosowego i wody, możemy stworzyć zdrową przekąskę dla całej rodziny, bądź sycącą potrawę dla niespodziewanych gości.

Składniki, jakie będziemy potrzebować to:
10 sztuk gotowych tortilli taco,
pół świeżego ogórka,
pół czerwonej papryki,
pół żółtej papryki,
połowa opakowania ciecierzycy,
połowa opakowania kukurydzy,
połowa puszki fasolki,
garść oliwek w zalewie,
kilka pomidorków koktajlowych,
pół owocu mango,
pół czerwonej cebuli,
dwie łyżeczki kaparów,
dwa ząbki czosnku,
połowa pęczka natki pietruszki,
15 ml soku z cytryny,
ocet balsamiczny do skropienia,
sól i czarny pieprz do smaku,
dwie łyżki oliwy z oliwek,
opcjonalnie pasta warzywna ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi do posmarowania tacos.

Przed przystąpieniem do przygotowania, podgrzewamy tortille taco w piekarniku przez około 10-15 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Dzięki temu taco stają się bardziej elastyczne i łatwiejsze w użyciu.

Następnie, przygotowujemy nasze składniki. Paprykę, ogórek, mango i cebulę kroimy w kostkę, pamiętając o usunięciu nasion z ogórka. Ciecierzycę, kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy na cedzaku. Pomidorki i oliwki kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki.