Malinowy nektar – wartości odżywcze, składniki i zastosowanie malinowego specyfiku

Malina to ulubione jagody zarówno wśród młodzieży, jak i osób starszych. Są one pachnące, smakowite, orzeźwiające i co więcej, niezwykle prozdrowotne. Kojarzą się one także z letnim słońcem i odpoczynkiem. Aby cieszyć się smakiem tych jagód przez dłuższy czas, można przyrządzić z nich syrop malinowy. Ten owocowy substytut doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju deserów, takich jak lody, ciasta czy nawet herbata. Niemniej jednak, syrop malinowy ma jeszcze inne istotne zalety. Co należy wiedzieć o malinowej miksturze? Jak sporządzić domowy syrop malinowy?

Syrop malinowy to naturalny produkt, wyprodukowany z owoców. Przygotowuje się go tradycyjną metodą, która polega na odsączeniu soku z malin i dodaniu cukru (lub miodu). Syrop przyrządzony własnoręcznie cechuje się silnym, słodkim smakiem. Ponadto charakteryzuje się przepięknym różowo-czerwonym kolorem.

Malinowy syrop, podobnie jak same jagody maliny, cieszy się dużym uznaniem. Jest to jeden z najczęściej wybieranych smaków – jest lubiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Stanowi doskonałe uzupełnienie różnorodnych deserów, muesli, lodów, naleśników, pączków, gofrów, koktajli, a nawet do herbaty nadaje się doskonale. Ale to nie tylko smak i aromat są istotne, bo syrop malinowy to także źródło wielu witamin i minerałów. Jest niezastąpiony w jesienno-zimowym sezonie, ponieważ skutecznie rozgrzewa, redukuje gorączkę, wzmacnia nasz system odpornościowy i pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą.