Niedokrwistość a próby zrzucenia masy ciała – jakie są powiązania?

Termin „anemia”, często określany jako niedokrwistość, odnosi się do stanu zdrowia, w którym występuje zredukowana liczba czerwonych krwinek, czyli erytrocytów, hemoglobiny i hematokrytu. Istnieją różne czynniki, które mogą prowadzić do tego schorzenia. W grupie tych najbardziej popularnych znaleźć można nieodpowiednie nawyki żywieniowe, braki w dostarczaniu organizmowi odpowiednich ilości witamin i składników mineralnych, czy też działania podejmowane w celu obniżenia masy ciała.

Głównym powodem występowania anemii jest niedostateczna ilość żelaza dostarczana z pożywieniem. Może to prowadzić do specyficznego typu niedokrwistości zwanej anemią mikrocytarną, cechującą się nie tylko zaniżoną liczbą erytrocytów, ale także ich zredukowaną objętością.

Anemia może być również efektem deficytu witaminy B12 lub kwasu foliowego, co prowadzi do rozwoju anemii megaloblastycznej. Kolejnymi przyczynami występowania tego stanu mogą być choroby o charakterze zapalnym, problemy z absorpcją składników pokarmowych i wiele innych czynników. Mimo, że źródła anemii są różnorodne, jej objawy są zazwyczaj podobne i obejmują uczucie osłabienia, zmęczenie, problemy z koncentracją, trudności w zapamiętywaniu czy bladość skóry.

W wielu przypadkach anemia jest konsekwencją procesu odchudzania. Może ona jednak występować równolegle z chorobami nowotworowymi czy zaburzeniami żywieniowymi, takimi jak anoreksja. Różne stany mogą być przyczyną utraty masy ciała, wśród nich można wymienić:

Chroniczne stany zapalne – tego typu choroby często prowadzą do wyniszczenia organizmu, obniżenia masy ciała oraz problemów z prawidłową absorpcją składników odżywczych.

Nowotwory – nagły spadek masy ciała może być sygnałem alarmowym wskazującym na rozwój choroby nowotworowej. Suplementacja żelaza nie przyniesie wtedy pożądanych efektów, ze względu na ciągłe utraty tego pierwiastka.

Odchudzanie – prowadzi do niedoborów wielu składników odżywczych. Jego naturalnym następstwem może być niedokrwistość, jeśli nie zostanie zaprzestane stosowanie rygorystycznej diety.

Zaburzenia odżywiania – u osób cierpiących na anoreksję już po krótkim czasie dochodzi do znacznego ubytku masy ciała i problemów z prawidłowym wykorzystaniem żelaza oraz innych pierwiastków przez organizm.

Nieodpowiednia dieta – czasem, nawet przy spożywaniu właściwej ilości kalorii, może dochodzić do rozwoju anemii. Jest to spowodowane niezbilansowaną dietą, która nie dostarcza odpowiedniej ilości żelaza czy kwasu foliowego.

Zredukowane wchłanianie – po zabiegach chirurgicznych, takich jak resekcja jelit, nawet przy odpowiednio zbilansowanej diecie może dochodzić do niedoboru mikroelementów. W efekcie, zmniejszona absorpcja składników pokarmowych może prowadzić do utraty wagi.