Orzechy i pestki na zdrowie

Orzechy i pestki to niezliczone bogactwo dobroczynnych składników odżywczych których potrzebuje nasz organizm aby funkcjonować prawidłowo. Zwłaszcza orzechy, pomimo iż są wyjątkowo kaloryczne posiadają w składzie ogrom składników niezbędnych w naszej diecie. Są to m.in. kwasy tłuszczowe, witaminy E, B1 oraz PP. Orzechy w dużej mierze poprawiają wydolność mózgu, zapobiegają chorobom serca oraz regulują właściwy poziom cukru we krwi.
Do najpopularniejszych w Polsce orzechów należą orzechy włoskie a także co raz częściej orzechy nerkowca. Wszystkie te odmiany charakteryzują się dużą zawartością tłuszczów nienasyconych, mających dobry wpływ na nasz organizm. Ponadto obecność kwasu elagowego posiada istotny wpływ na poprawę odporności i zachowaniu rozwoju ewentualnych substancji rakotwórczych.

Orzechy przez wzgląd na swą zawartość tłuszczu są mocno kaloryczne. Oczywiście nie należy przestawać z nich korzystać jednak należy to robić w sposób zdyscyplinowany. Należy zachować umiar.

Bardzo ważne w naszej diecie są owniez małe nasionka. Np. do porannej owsianki warto dodać pestki słonecznika lub dynii. Zawierają one mnóstwo witamin z grupy B niezmiernie ważnych dla naszego układu nerwowego. Ponadto bogate są w żelazo, fosfor, wapń oraz magnez i potas. Warto też zainteresować się nasionami lnu. Zawierają one około 44% tłuszczu z czego zdecydowana większość to drogocenne kwasy tłuszczowe Omega 3.

Obecność tych kwasów w dużej mierze wpływ na właściwości przeciwzapalne naszego organizmu a także działają skutecznie w przypadku profilaktyki przeciwmiazdżycowej oraz przeciwnowotworowej.